Yeni mesajlar Yeni konular En çok cevaplanan En görüntülenen konu En çok begenilen

En çok mesaj
Kullanıcı
Mesaj
102,466
sdC
36,546
Eqe
33,809
33,748
25,099
TEO
22,076
aSk
20,421
20,160
12,443
11,363

MİNERAL EKSİKLİĞİNDE VÜCUDUMUZDA OLUŞAN HASARLAR

BukLem

Sus ve Yaradanın kapı açışını seyret
TF Özel Üye
Katılım
18 Kas 2015
Mesajlar
33,748
Tepkime puanı
20,528
Puanları
113
Yaş
27
Burc
Kova
Memleket
01 Adana
Nerden:
Afrika
İlgi Alanı:
İlgisiz
SODYUM
Sodyum; vücutta su dengesinin sağlanmasını, vücut sıvısı ve kan PH seviyesinin sağlanmasını, mide,sinir ve kas fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesini besinlerin hücre duvarından geçişlerinin yapılabilmesini üstlenir.
SODYUM EKSİKLİĞİ-Kilo kaybı, baş ağrısı, depresyon, kas krampları, mide bulantısı, ağız ve mide krampları, hafıza bozukluğu, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, hayal görme, yorgunluk, dehidrasyon, tat duyusu bozukluğu, konsantrasyon zayıflığı gibi sağlık sorunları oluşur. GÜNLÜK SODYUM İHTİYACIMIZ-Sağlıklı yetişkin bir insanın günlük sodyum ihtiyacı 2-3 gram civarındadır. Günlük 5 gram tuz aldığımızda onun içinden 2-3 gram sodyum ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Hamilelerde sodyum ihtiyacı artarken, yüksek tansiyon hastalarında azalmaktadır.
KALSİYUM
Özellikle kemik oluşumu ve diş sağlığı açısından önemi çok fazladır. Kalsiyumun % 99 kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kanımızın 100 litresinde 8,8 ile 10.4 mg kalsiyum bulunur. Kemik erimesini, kanın pıhtılaşmasını,kalbin düzenli çalışmasını, enerji üretimini,yağların parçalanmasını, erken kalp hastalıkların riskinin azaltılmasını, gebelik ve doğumdan sonra süt üretim işlerini, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
KALSİYUM EKSİKLİĞİ-Raşitizm, kemik erimesi, diş çürümesi, tırnak kırılmaları meydana gelir. Ayrıca eklem ağrıları, kas krampları, egzama, kalp çarpıntısı, yüksel tansiyon, sinirlilik, uykusuzluk, depresyona neden olur. Özellikle gebelikte ve brbrklik çağında kalsiyum eksikliği gelişim bozukluklarına sebep olur.GÜNLÜK KALSİYUM İHTİYACIMIZ - Yetişkinlerde günde ortalama 1000 mg Gebelikte ve 50 yaş üzerinde 1500 mg, Çocuklarda ise 500-600 mg kadar kalsiyum günlük ihtiyaç olarak alınmalıdır.
MAGNEZYUM
Magnezyum "Anti-Stres Minerali"dir. Lityumla birlikte sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltarak sakinleşmeyi sağlar. Enzimleri harekete geçirir, kandaki şekerin enerji ye dönüşmesini sağlar. C vitamini, sodyum, kalsiyum, potasyum, fosforun daha etkili kullanılmasını sağlar. Cildi ve saçları düzgünleştirip güzelleştirir. Sinir sisteminin sağlığını ve vücut ısısının dengede tutulmasını sağlar. Astım ve allerjik nezleyi hafifletir. Gebelik kramplarını önler.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ-Kalp, böbrek, beyin, karaciğer fonksiyonlarında aksaklıklara yol açar. Halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk, uyku bozukluğu, dalgınlık, hafıza zayıflığı, öğrenme güçlüğü, kalp çarpıntısı, böbrek yetmezliği, kramp gibi sorunlara sebep olur. Bebeklerde havale tehlikesini artırır. Streste, gebelikte ve emzirme dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artar. Alkol bağımlılarında ve sık alkol alanlarda magnezyum eksikliği çok görülür. K ı s ı r l ı ğ a yol açar. GÜNLÜK MAGNEZYUM İHTİYACIMIZ-Yetişkinler ortalama 300 mg, 60 yaş üzerindekiler 350-400 mg, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınların günlük magnezyum ihtiyaçları ortalama 600 mg dır.
POTASYUM
Potasyum minerali, beslenmede hayati önemi olan bir mineraldir. Vücuttaki su ve mineral dengesini sağlar. Besinlerin hücre içine taşınmasını, sinir sistindeki mesajların ilerilmesini kalp ve kasların doğru çalışmasını sağlar. Tansiyonu dengeler, beyne oksijen taşır. Alkolün vücuttaki fazla suyun ve şekerin vüduttan uzaklaştırılması sağlar. POTASYUM EKSİKLİĞİ-Vücutta potasyum azlığının en önemli sebebleri; yetersiz beslenme, ishal,idrar söktürücü diüretik ilaçlar, kusma ve terlemedir. Bu yollarla vücut mineral kaybeder. Aşırı kahve tüketimi ve stresde potasyum eksikliğine yol açar. Dolaşım bozukluğu, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma kabızlık,zihin bulanıklığı baş ağrıları karın ağrısı, kramplar ve kalpte ritm bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olur. Sporcuların sakatlanmalarının en önemli nedeni potasyum ve magnezyum eksikliğidir. GÜNLÜK POTASYUM EKSİKLİĞİ-Yetişkinlerde günlük potasyum ihtiyacı 2000-3000 mg kadardır. 10 yaşına kadarki çocuklarda potasyum ihtiyacı 1000-2000 mg, 1 yaşına kadarki bebeklerde ise günlük potasyum ihtiyacı 600 mg'dır.
FOSFOR
Kalsiyumla birlikte hareket eden bir mineraldir. Dişlerin ve kemiklerin gelişimini sağlar. ATP'nin ve nükleik asitlerin (DNA-RNA) yapısına katılır. PH DENGESİNİ (Asit-baz) sağlar. Kalp düzeni, böbrek fonksiyonları, paratiroid bezi, hormon düzensizlikleri, kaslar, sinirler ve beyin fonksiyonları için gerekli bir mineraldir. Hücrelerin büyümesine yardım eder, proteinleri sentezler, enzimler ve hücrede enerjı üretimi ile ilgili kimyasal olaylar için gereklidir. FOSFOR EKSİKLİĞİ-Kemik yumuşaması, düzensiz alyuvar üretimi, deri hassalığı, zayıflık, kilo değişimi, kasların güçsüzleşmesi, kas hücresi yıkımı, beyin fonksiyonlarında bozulmalar, koma ve hatta ölüm bile görülebilir. GÜNLÜK FOSFOR İHTİYACI-Yetişkinlerde günlük ortalama 800 mg, 11-24 yaş arası 1200 mg ( bu yaş aralıkları fosfor ihtiyacının en fazla olduğu dönemdir) 10 yaşına kadar olan çocuklarda ortalama 800 mg, 1 yaşına kadar olan bebeklerde ise günlük ihtiyaç 250 mg'dır.
SELENYUM
Güçlü bir antioksidandır. Hücre yıkımını yavaşlatarak yaşlanmayı geçiktirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur, sperm üretimini artırarak canlılığını, üreme sağlığını korur. Radyosyona marus kalma, sigara içimi, ultraviyole ışınlarının serbest radikalleri artırdığı durumlarda oldukça etkilidir. Zehirli maddelerin vücuttan atılmasına, karaciğer faaliyetlerinin düzenli olarak sürdürülmesini sağlar. SELENYUM EKSİKLİĞİ-Kaslarda zayıflık, kalp ve damar sağlığında bozulmalar, göz sağlığının olumsuz etkilenmesi, sinir sistemi hastalıkları, zeka geriliği, çocuklarda gelişimin yavaşlaması, sperm retimi ve kalitesinde azalma ve kısırlığa yol açar. Erkeklerin selenyum ihtiyacı kadınlara göre daha fazladır. GÜNLÜK SELENYUM İHTİYACI-Yetişkinlerde günlük ihtiyaç 80-100 mg gebelikte ve emziren annelerde günlük ihtiyaç 200 mg kadardır.
MANGANEZ
Antioksidan bir mineraldir. Protein sentezlenmesinde, sindirimde ve besinlerden enerji üretilmesinde rol alır. Kemik oluşumu, bakımı ve bağ dokusu için çok gereklidir. Sinir fonksiyonlarının ve gelişiminin önemli etkenidir. Cinsel gücü artırır, kısırlığa faydalıdır. MANGANEZ EKSİKLİĞİ-Parkinson benzeri sinir sistemi belirtileri, diabet ve pankreas sorunu, erken doğumlar, çocuklarda ve bebeklerde büyüme geriliği ve gelişim bozuklukları, saçlarda beyazlaşma ve saç uzamada yavaşlık, hafıza problemleri ve kısırlik. GÜNLÜK MANGANEZ İHTİYACI-Yetişkinlerde ortalama 4 mg kadardır.
İYOT
Vücutta iyot mineralinin % 80 kadarı tiroid bezinde bulunur ve tiroid bezinin fonksiyonlarını düzenler (T3;T4 kimyasallarının üretilmesi gibi) Zihinsel fonksiyonlar, normal büyüme ve gelişme, enerji kullanımı, kilo kontrolü ve sinir sisteminin düzenli çalışması gibi başlıca fonksiyonlarda önemli görevler üstlenir.
İYOT EKSİKLİĞİ-Zeka geriliği, gelişim bozukluğu, cücelik, guatır. GÜNLÜK İYOT İHTİYACI-Yetişkinlerde günlük iyot ihtiyacı ortalama
150 mg, bebeklerde 50 mg, 12 yaşındaki çocuklarda 100-120 mg hamilelikte ve emzirme dönemlerinde 200 mg kadardır.
ÇİNKO
Vücudumuzda toplam 1 ile 2,5 gram çinko bulunur.
Vücut için en ağır işci mineral çinkodur. Protein sentezi, büyüme, cinsel gelişim ve bağışıklık sistemi için çok gereklidir. Zihinsel fonksiyonlarda önemli rol oynar. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önler. Hücre yenilenmesini destekler, tırnakları güçlendirir, saç dökülmesini önler. ÇİNKO EKSİKLİĞİ-Bağışıklık sisteminin zayıflaması, yaraların geç iyileşmesi, saçlarda zayıflama ve dökülme, gelişme geriliği öğrenme ve dikkat eksikliği, çocuklarda cinsel gelişim geriliği, yetişkinlerde sperm sayısı azlığı. GÜNLÜK ÇİNKO İHTİYACI-Vücudumuzun günlük çinko ihtiyacı; yetişkinlerde ortalama 15-20 mg, gebelikte ve sporcularda biraz daha fazladır.
DEMİR
Vücudumuzda toplam olarak erkeklerde ortalama 4, kadınlarda 3 gram kadar demir minerali dağılmış olarak bulunur. Bunun yüzde 60-70 kadarı kan hücrelerinde, yüzde 15-30 kadarı karaciğer, dalak ve kemik iliğinde, yüzde 10-12 kadarı kaslarda ve enzimlerde bulunur. B vitaminin kullanımı, bakır ve kalsiyumun emilimi, kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ve çeşitli enzimlerin üretimi için çok gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir,vücudun direncini artırır, yorgunluğa karşı etkilidir. Gelişme çağındaki çocuklar için vücut ve beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Kadınların adet kanamalarında kaybedildiği için daha fazla alınmalıdır. DEMİR EKSİKLİĞİ-Konsantrasyon bozukluğu, kalp çarpıntısı, solgunluk, sinirlilik, bağışıklık sisteminde zayıflık saç dökülmesi; dudak kenarlarında çıkan yaralar, yutma güçlüğü,anemi (kansızlık) yada demir eksikliği anemisi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Gebelikte, bebeklerde ve çocuklarda demir ihtiyacı daha fazla olduğu için özellikle bu dönemlerde demir eksikliği sonucu oluşabilecek gelişim bozukluklarının önüne geçebilmek için yeterli düzeyde demir alınmalıdır. GÜNLÜK DEMİR İHTİYACI-Yetişkin erkeklerde günlük demir ihtiyacı 8-10 mg kadardır. Gebelikte emzirme ve adet dönemlerinde kadınlarda bu oran biraz daha fazladır.
FLOR
Kemiklerin ve dişin yapısındaki önemli minerallerdendir. Diş çürümelerini önler, osteoporoz denilen kemik zayıflaması hastalığını önleyici ve tedavi edici etkisi vardır. FLOR EKSİKLİĞİ-Dişlerin zayıflaması ve diş çürümeleri, kemiklerin zayıflaması ve kemik erimesine yol açar. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda flor eksikliği mutlaka önlenmelidir. GÜNLÜK FLOR İHTİYACI-Bebeklerde ve çocuklarda 2-3 mg, yetişkinlerde günlük florin ihtiyacı 2-4 mg kadardır.
KROM
Kan şekeri ve kolestrol seviyesini kontrol eder ve dengede tutar. Yağ ve protein sentezlenmesinde görev alır. Kemik erimesini ve yaşlanmanın etkilerini azaltır. Yağı kasa dönüştürür. Ani kilo kaybı, sinir uçları tahrişi ve şeker toleransı bozukluğu için en etkili mineraldir. KROM EKSİKLİĞİ-Kalp ve damarlarda damar sertliği, şeker hastalığı riski husursuzluk, halsizlik, yorgunlığa neden olur. Sürekli açlık hissi ve yeme isteği, tatlılara düşkünlük krom eksikliğidir. GÜNLÜK KROM İHTİYACI-Günlük 50-200 mg krom ihtiyacı vardır.
KÜKÜRT
Solunum sisteminin sağlıklı çalışması, vücutta oksijen dengesinin korunması, beyin fonksiyonlarının çalışması, saç, tırnak, cilt sağlığı, alerjik rahatsızlıklara karşı koruyucu oluşu, uyuz ve egzama gibi hastalıkların tedavisi, karaciğerin düzenli çalışması, safra salgılarını artırması, zararlı bakterileri öldürücü etkisi, yaşlanma belirtilerinin azalması kükürtün faydaları arasında sayılabilir. KÜKÜRT EKSİKLİĞİ-Saçlarda zayıflık, derinde solgunluk. GÜNLÜK KÜKÜRT İHTİYACI-Günlük kükürt ihtiyacı 1000 mg kadardır.
BAKIR
Yetişkin bir insanda 100-150 mg kadar bakır bulunur. Bunun yüzde 90 kadarı kas, kemik ve karaciğerde depolanmış haldedir. Vücut dokusunun yenilenmesi, kemik yapısının sağlamlığı, protein sentezlenmesi, enerji üretimi, alyuvarların oluşumu, beyin ve sinir sistemi sağlığı saç ve deri sağlığı için faydalıdır. BAKIR EKSİKLİĞİ-Kansızlık, cilt ve kemik kusurları, zeka gelişim bozuklukları, vücut direncinin azalması, güçsüzlük, yara ve egzama, saç dökülmesi, ishal, çarpıntı, bağışıklık sistemi zayıflığı görülebilir. GÜNLÜK BAKIR İHTİYACI-Bebeklerde günlük yaklaşık 1 mg, çocuklarda 1-2 mg, yetişkinlerde 2,5-3 mg ihtiyacı karşılar.
B
OR
Kalsiyum, magnezyum ve fosfor mineralleri ile D vitamininin vücutta korunmasına ve etkili bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Diş ve kemik sağlığını korur, beyin fonksiyonlarını geliştirir, östrojen hormonunun çalışmasını destekler ve kemik erimesini azaltır. Bor doğal bir antibiyotiktir. Tıpta tedavi amacıyla kemik erimesi, migren, sinir hastalıkları ve kanser tedavisinde kullanılır.
BOR EKSİKLİĞİ-D vitamini eksikliğine ve buna bağlı olarakda kemik erimesi ve zayıflamasına, kemiklerin daha kolay kırılmasına konsantrasyon zorluğuna ve hafıza zayıflığına sebep olur. GÜNLÜK BOR İHTİYACI-Yetişkinlerde günlük bor ihtiyacı 13 mg dır.
Bütün mineraller vücudumuzu zehirli maddelere karşı radyasyonun etkilerine karşı, hava kirliliğinin olumsuz etkilerine karşı korudukları gibi, vücudumuzun daha sağlıklı ve canlı olmasını, fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için bütün minerallere ihtiyacı vardır.

Doğa ile uyumlu olun.İnsanda doğa gibi kendini yeniler.
Sağlıklı Yaşamın Şifreleri

Oksijen-Su-Tuz-Probiyotikler-Spor
mineral.jpg
 

WiLdRose

gє¢єує αѕ̧ıк вιя кα∂ıиı gϋиєѕ̧ιи уαραмαzѕıи..
Yönetici
TF Root
Katılım
24 Haz 2019
Mesajlar
102,466
Tepkime puanı
54,514
Puanları
1,907
Cinsiyetiniz
Bayan
Yaş
28
Memleket
35 İzmir
Nerden:
Bir seçim yapınız
Sanirim bu ara hepsi benim diplerde..
 

First panel title

First panel content

Second panel title

Second panel content
Üst