Yeni mesajlar Yeni konular En çok cevaplanan En görüntülenen konu En çok begenilen

En çok mesaj
Kullanıcı
Mesaj
103,479
sdC
36,546
Eqe
34,385
34,377
25,378
TEO
22,076
20,758
aSk
20,420
12,443
11,363

Orhan Pamuk'tan Sanat Seçkisi

AycA_S

Zalimin celladı adalettir.
Editör
Katılım
20 Kas 2015
Mesajlar
20,758
Tepkime puanı
15,533
Puanları
113
Nerden:
Bir seçim yapınız
İlgi Alanı:
Tarih, spor

Özellikle Serkan Keskin'in tek başına oynayarak müthiş bir sahne performansına imza attığı SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ oyunundan bahsetmesi çok hoşuma gitti... YAZININ TÜRKÇESİ:


The Guardian gazetesinin on my radar bölümü için sanat önerilerinde bulumuş Orhan Pamuk:

Müze: Louvre, Paris

"Geçen Mayısta Paris’te Collège de France’da dört ders verdim ve kaldığım yer Louvre’a 10 dakikalık yürüme mesafesindeydi. Orada toplamda yaklaşık 27 saat geçirdim. Çok keyifliydi. Ben bir müze aşığıyım, hatta müze manyağı bile diyebilirsiniz. Romantik hayal gücümü geliştiriyor. Ve Louvre tam bir müze. Çok büyük ve çok şaşırtıcı. İçinde kaybolmaya bayıldım. En mutlu karşılaşmalarımdan biri Albrecht Dürer’in 20’li yaşlarının başında yaptığı bir otoportresiydi. Onunla baş başa kaldım. O kadar güzeldi ki."

Film: Kürtaj

"Annie Ernaux’nun aynı adlı anı kitabından harika bir uyarlama. Kamera, başrol oyuncusu Anamaria Vartolomei’ye çok yakın duruyor ve 60’lı yılların başında kürtajın yasadışı olduğu bir ülkede kürtaj yaptırmak zorunda kalan bir kişinin yalnızlığını hemen anlıyorsunuz. Çok iyi bir film ve sonunda Ernaux’ya nobel ödülü verdikleri için mutluyum."

Sergi: Geography Biography, Tacita Dean

"Paris’te Tacita Dean’in büyülü ve güzel film enstalasyonu (yerleştirme sanatı) Geography Biography’ye davet edildim. Yeni bir şey gördüğümde öncesinde hiçbir şey okumam, sadece keyfini çıkarırım. Buradaki görüntülerin güzelliği beni büyüledi. Dean, hayatından ve kariyerinden onun için değerli olan şeyleri gösteriyordu. Görüntüler ve filmler yavaşça etrafınızda dönüyor, bu yüzden onlarla birlikte hareket etmeniz gerekiyor. büyülenmiştim."

Kitap: Mahcubiyet ve Haysiyet, Dag Solstad

"Solstad, Türkçeye ilk kez çevrilen büyük bir Norveçli romancı. ‘Mahcubiyet ve Haysiyet’ beni başından itibaren kendine bağladı. Çok inandırıcı bulduğum küçük ayrıntılarla dolu, bağımlılık yaratan bir okuma. Yazarın bunları yaşayıp yaşamadığını ya da uydurup uydurmadığını merak ediyorsunuz ve bu belirsizlik ilgi çekici. Daha fazla Solstad okumak niyetindeyim. Başka romanları da var ve hepsi çok kısa. Benden daha yaşlı bir yazarı keşfetmeyi de seviyorum."

Dizi: Çernobil

"Birisi bana bu diziyi izlememi tavsiye etti. Politik ve Vladimir Putin’in blöfünün (Ukrayna’da nükleer silah kullanma tehdidi) gerçek çıkmasından endişe duyduğumuz şu günlerde tam zamanı. 1986’da Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen patlama ve ardından yaşanan ‘temizlik’ ve siyasi örtbasla ilgili. Bir korku filmi niteliği taşıyor ama çok gerçekçi. Ve sizi biraz depresyona sokuyor. Herkese tavsiye etmem ama çok iyi yapılmış."

Tiyatro: Saatleri Ayarlama Enstitüsü

"Ahmet Hamdi Tanpınar’ın hayranıyım. Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı romanı bir klasik. Bize hayattaki başarısızlıklarını anlatan bir adamın hülyalı anlatımı. Kısmen Türkiye Cumhuriyeti ve onun modern olma özlemleri hakkında. Tüm saatler batıyı gösteriyor, ancak alegori oldukça belirsiz. Çok gevşek bir kitap ve tiyatro uyarlamasında tüm kötü kısımlar çıkarılmış. kitaptan daha üstün bir sanat eseri."
 

First panel title

First panel content

Second panel title

Second panel content
Üst